Expositie kunstbeeldend 5VWO in het flexpohuis: kijk op de stad
donderdag 01 juli 2021

Ruim 10 weken geleden daagde kunstenares Marieke Vromans 40 leerlingen van 5 VWO uit om met andere ogen naar hun dagelijkse leefomgeving te kijken. Wat mis je? Wat kan er beter of leuker? De leerlingen werkten alleen of in groepjes van twee of vier aan hun idee voor de stad. Na een meivakantie en 6 werklessen is het zo ver:  maandag 5 juli om 10.00 uur onthullen de leerlingen  in de etalage van het flexpohuis hun kijk op de stad aan wethouder van openbare ruimte Rik Grashoff.

25 Unieke ideeën voor de stad uitgewerkt in kistjes van verschillend formaat vormen een kijkdoos- achtige installatie waar je niet op uitgekeken raakt. De maatschappelijke betrokkenheid onder de jongeren blijkt groot. Onderwerpen lopen uiteen van oplossingen voor het verminderen van afval op straat tot mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en meer kleur en groen in de stad. De expositie die tot eind juli te zien zal zijn draagt de naam THE CITY IS OURS waarop een slimme leerling door toevoeging van één letter deze titel extra lading heeft meegegeven door er THE CITY IS YOURS van te maken.  

Het project is begin dit jaar ontstaan door samenwerking met kunstenaar en buurvrouw Marieke Vromans. Zij kreeg de kans een tijdelijke invulling te geven aan het pand Noordhoekring 91 en gaf het de naam flexpohuis, waar zij onder andere door middel van het etalageraam een positieve prikkel voor de buurt wil zijn. Omdat de leerlingen van het naastgelegen Odulphuslyceum er dagelijks aan voorbijlopen zocht zij samenwerking met de docenten beeldend en ontstond het idee voor dit project. Marieke presenteerde haar werk en kijk op de stad tijdens de digitale aftrap van het project en daagde de leerlingen uit om opnieuw naar hun eigen leefomgeving te kijken. Enkele weken later konden de leerlingen in kleine groepjes tijdens een speeddate met de kunstenaar hun idee presenteren en ontvingen zij feedback en tips voor de praktische uitvoering ervan. Alle ideeën zijn verbeeld als losse maquettes, totaal 25 stuks en zij vormen de basis van een spannende installatie die vanaf 5 juli voor iedereen gratis te zien is vanaf de stoep voor het flexpohuis.

Marieke Vromans is beeldend kunstenaar uit Tilburg. Inmiddels 10 jaar lang streeft ze ernaar om de openbare ruimte interessanter te maken. Met haar kunstwerken wil ze op een subtiele manier voorbijgangers prikkelen om anders naar hun omgeving te kijken. Marieke omschrijft haar werk als stedelijke acupunctuur. 'Door op de juiste plaats gericht te prikken in de publieke ruimte, wil ik de omgeving als geheel beter maken. Subtiel en concreet' en noemt zichzelf stedelijke acupuncturist. Ze is onder andere bekend van de gigantische Rits in het Spoorpark, de kruikenzeiker verkeerslichten en in corona-tijd ontwierp ze een nieuwe blikvanger: een reddingsboei in de vorm van een hart. Het gevelkunstwerk 'Niet alleen in geval van nood' is een hommage aan naastenliefde.

Met het Flexpohuis voegt Vromans een nieuw staaltje van stedelijke acupunctuur toe aan haar oeuvre. “Het Flexpohuis is een rijtjeshuis aan de Noordhoekring 91 in Tilburg, een fysieke plek, flexibel van inrichting en betekenis. Experimenteel, verbindend en uitnodigend, in beweging én in ontwikkeling. Het Flexpohuis is een project dat onderzoekt wat een raam aan (belevings) waarde toe kan voegen aan een straat en buurt; veiligheid, vrolijkheid, ontmoeting, interactie. Maar het Flexpohuis is meer dan dat. Het zoekt contact met de buurt en biedt een podium aan de stad.

Blijf op de hoogte van activiteiten en programmering via @flexpohuis of loop regelmatig een keer langs; een oppepper voor lichaam en geest!

 

 

Terug naar overzicht

Ander nieuws

Link ouderavond
maandag 13 september 2021
Verlengde schooldag
maandag 13 september 2021
Start schooljaar 2021-2022
woensdag 01 september 2021
Pre-gymnasium voor groep 8!
dinsdag 13 juli 2021
Introductie klas 1
vrijdag 03 september 2021
Magister dicht in de zomervakantie!
donderdag 22 juli 2021
Op ontdekkingsreis met Big History.
woensdag 21 juli 2021