Samenwerking met Marieke Vromans in het Flexpohuis
dinsdag 13 april 2021

Sinds enkele weken heeft het Odulphus een nieuwe buur: het Flexpohuis. Vandaag (maandag 12 april), tijdens de online-lessen beeldend van 5-vwo, hebben Marieke en Peter, de kunstenaars achter het Flexpohuis, het sein op groen gezet voor het project ‘The city is ours’. Het eindresultaat zal voor de gehele stad te zien zijn in de etalage van het Flexpohuis.

Stedelijke acupunctuur

We kennen Marieke Vromans van de kruikenzeikerverkeerslichten die onze leerlingen elke dag passeren als zij oversteken van nummer 99 naar de overkant. Haar werk ‘Niet alleen in geval van nood’, is bijna letterlijk aan het Odulphus verbonden, het hangt namelijk aan de gevel op de hoek bij diezelfde stoplichten. 

Ook op andere plekken in Tilburg kan je kunstwerken van Marieke tegenkomen. In het Spoorpark ritst zij met haar kunstwerk de stad open en legt het park aan je voeten. Marieke creëert betekenisvolle buitenruimte die ons positief prikkelt en stimuleert om verder te kijken dan de waan van de dag. Ze noemt zichzelf stedelijke acupuncturist; “door middel van locatie-specifieke ingrepen en interventies verbetert zij de stad als geheel, zoals acupunctuur dat ook doet.”

Flexpohuis

Middels het Flexpohuis onderzoekt Marieke een nieuwe manier van stedelijke acupunctuur: via een raam bijdragen aan de beleving van de straat. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het opknappen van nummer 91, het pand dat precies tussen onze twee locaties ligt. Omdat onze leerlingen er dagelijks voorbij lopen, heeft ze contact met ons gezocht om hun in het Flexpohuis een podium te bieden. Wij (Denise en Laura) waren meteen enthousiast en we werkten samen een plan uit.

Exposities

De komende weken zullen Marieke en Peter onze leerlingen uitdagen om op hun eigen wijze een bijdrage te leveren aan de stad. Vanaf 23 of 26 april krijgen de leerlingen van 5-havo het podium om zichzelf middels hun eindexamenwerk te tonen aan de stad. 5-Vwo volgt eind juni met een eigen expositie waarin de resultaten van het project ‘The city is ours’ op museale wijze tentoongesteld zullen worden. Al lopend van nummer 99 naar de overkant (nr. 182) èn terug, kan iedereen het werk bewonderen!

 

Laura Stijnen
Denise Swelsen
docenten Kunst 

Terug naar overzicht

Ander nieuws

Link ouderavond
maandag 13 september 2021
Verlengde schooldag
maandag 13 september 2021
Start schooljaar 2021-2022
woensdag 01 september 2021
Pre-gymnasium voor groep 8!
dinsdag 13 juli 2021
Introductie klas 1
vrijdag 03 september 2021
Magister dicht in de zomervakantie!
donderdag 22 juli 2021
Op ontdekkingsreis met Big History.
woensdag 21 juli 2021