Eerste klas gymnasium

Leerlingen die belangstelling hebben voor deze klas dienen te beschikken over een flinke dosis nieuwsgierigheid,  doorzettingsvermogen en brede interesses. Het tempo waarin de reguliere lesstof wordt behandeld ligt hoger dan in de h/v-klas, zo ontstaat tijd voor extra verdieping. 

Grote gymnasiumafdeling

Het Odulphus heeft een grote gymnasiumafdeling. Elk jaar krijgen we relatief veel leerlingen met een positief advies in onze brugklassen, voldoende om meerdere klassen met alleen gymnasiasten samen te stellen. In het schooljaar 2023-2024 hebben we 6 gymnasium brugklassen. Op deze manier bereiden we de gymnasiasten vanaf leerjaar 1 voor op hun examen gymnasium.

Waarom 1e klas gymnasium?

In het schooljaar 2012-2013 zijn we gestart met een eerste klas gymnasium (naast onze gebruikelijke h/v- brugklas). Dit schooljaar hebben we zes aparte gymnasiumklassen in het eerste leerjaar. De belangrijkste reden is dat we uit ervaring weten dat gymnasiumleerlingen graag bij elkaar in de klas zitten. Logisch, ze hebben immers veel overeenkomsten: ze zijn slim en nieuwsgierig en hebben brede interesses. Het zijn meestal doorzetters die hun verantwoordelijkheid nemen. Ze kunnen in een flink tempo door de leerstof gaan en zo houden ze tijd over voor extra uitdagingen.

Op het Odulphus willen we de kwaliteiten van deze leerlingen optimaal ontwikkelen. In de praktijk blijkt dat gymnasiumleerlingen elkaars kwaliteiten ook versterken. Daarom hebben we - naast een brugklas havo en brugklas havo/atheneum - een eerste klas gymnasium.

Extra vak

Leerlingen uit gymnasium 1 krijgen twee extra vakken: humaniora en STEAM. De docent humaniora verzorgt lessen filosofie, mythologie, geschiedenis, logica, literatuur en Latijn en Grieks. Bij het vak STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) verrichten leerlingen zelfstandig wetenschappelijk  onderzoek o.a. op het gebied van waterproblematiek. Na de eerste klas stromen de meeste leerlingen door naar de tweede klas gymnasium. Een overstap naar de tweede klas van het atheneum behoort ook tot de mogelijkheden.

Instroom in het tweede leerjaar blijft mogelijk

Uit ervaring weten we dat een aantal leerlingen in de brugklas havo/atheneum laat zien óók het gymnasium aan te kunnen. Dat vormt geen probleem: zij gaan na de brugklas verder in de tweede klas van het gymnasium. Natuurlijk is er dan een kleine achterstand; we gaan zorgvuldig na hoe en wanneer de leerling deze kan wegwerken.

Advies docent groep acht

De eerste klas gymnasium staat open voor leerlingen met een ongedeeld vwo-advies. Instroom in het tweede leerjaar blijft mogelijk.

Pre-gymnasium voor leerlingen groep acht

Sommige leerlingen uit groep 8 zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Veel van hen vinden dat in ons pre-gymnasium. We bieden deze leerlingen op 10 ochtenden een voorbereidingsprogramma op het volgen van het gymnasium. Voor meer informatie klik je hier.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het gymnasium? Neem dan gerust contact op met Kristel de Kort, conrector vwo-onderbouw, tel. 013 5426652, of stuur een mailtje naar: kdkort@odulphus.nl

Terug naar overzicht