Uitwisselingen Internationalisering

Uitwisselingen klas 3-4-5

Een belangrijk onderdeel van het internationaliseringsaanbod zijn de uitwisselingen. Uitwisselingen zijn een eenmalige gelegenheid om de cultuur van de ander te leren kennen. Wanneer heb je immers de gelegenheid om de cultuur ter plaatse en binnen een gezin te leren kennen? Je slaapt en eet bij het gastgezin en je uitwisselingsbuddy eet en slaapt natuurlijk bij jou als zij hier zijn. Ook plannen we altijd een weekend erbij, zodat je twee dagen met het gastgezin doorbrengt. Na die twee dagen kom je altijd met nieuwe indrukken en leuke ervaringen weer terug bij elkaar. Denk aan uitstapjes in de omgeving, een dagje met de hele familie, naar opa en oma en zelfs al een paar keer naar een heuse bruiloft! 

Het gastgezin is altijd even spannend en afwachten, maar de ervaring leert ons, dat ze je met open armen ontvangen en met een traan zien gaan. En vergeet je cadeautjes niet ;-).

Bijkomstig voordeel is, dat we op deze manier (middels het bij elkaar eten en overnachten) de kosten kunnen drukken en daarmee internationalisering voor iedereen toegankelijker houden.

 Het programma daar en hier is op elkaar afgestemd. We bezoeken altijd de school. We volgen wat lessen en er zijn vaak workshops. Ook is er gelegenheid voor een aantal culturele uitstapjes in de omgeving. Soms wordt er 's avonds ook nog wat afgesproken, maar meestal breng je dan tijd met je gastgezin door. Overdag gaan de buddy's soms mee op pad of ze volgen gewoon hun reguliere lessen. Hier in Nederland is dit ook zo. Het kan zijn dat jij gewoon les hebt als je uitwisselingsbuddy hier is. Dat hangt af van het tijdstip en de activiteit.

Bij de uitwisselingen in klas 4 gaan we met circa 12 meiden (i.v.m. de meisjesschool aldaar) naar Iran en in klas 5 met circa 25 leerlingen naar scholen in Wuxi en Changzhou, China. bij deze activiteiten is er ook sprake van een (korte) culturele rondreis. In Iran worden Jazd/Shiraz, Isfahan en Kashan met de gehele groep en Iraanse begeleiding bezocht en in China gaat onze groep nog naar Nanjing en Shanghai. Dit gebeurt altijd na de week in het gastgezin en het verblijf is dan in hostels. 

 Voor alle uitwisselingen geldt, dat we er een onderzoek(je) aan gekoppeld hebben. Tussen het bezoek daar en het returnbezoek hier in Nederland werken de leerlingen met hun uitwisselingsbuddy aan een vergelijkend onderzoek. Zo vergelijken ze bv. de politiek, het klimaat of de vrijetijdsbesteding of muziekstijlen met elkaar. De uitkomsten van dit onderzoek verwerken ze in een presentatie en dit wordt doorgaans hier in Nederland in circa 5-10 minuten gepresenteerd. De derde klassen hebben hiervoor zelfs een internationale bijeenkomst op onze school waarbij alle uitwisselingslanden aanwezig zijn zodat we de groepen kunnen mengen en er een internationaal publiek ontstaat. Gunstig neveneffect van deze onderzoekscomponent is dat het de onderlinge communicatie tussen de bezoeken in op peil houdt.

Hieronder treft u de informatie over de uitwisselingen van schooljaar 2018-2019.

Algemene informatie uitwisselingen

Uitwisseling Francavilla
Uitwisseling Tallinn
Uitwisseling Sambin
Uitwisseling Koper
Uitwisseling Avigliana
Uitwisseling Aguilar   
Uitwisseling China 
Uitwisseling Iran
Uitwisseling Indonesië 

Inschrijving gebeurt altijd ruim van tevoren en er wordt geselecteerd door middel van een 'motivatiebrief' (geen loting!). Hierin legt de leerling uit welke meerwaarde een dergelijke uitwisselingen zou hebben voor hem/haar persoonlijke ontwikkeling. Hoewel we helaas nog niet voor iedereen een plek hebben, breidt het aantal uitwisselingsscholen zich gestaag uit. Het doel is iedereen die wil (het is nooit verplicht!) minimaal één keer de kans te bieden.

De uitwisselingen vereisen wel altijd een redelijke mate van flexibiliteit en het openstaan voor andere culturen. Je eigen bed slaapt immers altijd het fijnst... Maar de leerlingen die zich hieraan wagen komen bijna zonder uitzondering enorm enthousiast weer terug. De leerlingen houden er naast prachtige ervaringen ook geregeld nieuwe vrienden aan over. Het komt zelfs voor, dat de families elkaar in de vakanties nog even opzoeken. Prachtig nietwaar?

 

Interesse? Houd de mededelingen op de monitoren en de mail in de gaten voor wanneer de inschrijvingen weer beginnen.