Reizen klas 4 Internationalisering

Buitenlandse reizen

Een van de populairste tradities op het Odulphus is dat we voor leerlingen reizen organiseren naar buitenlandse bestemmingen. De reizen hebben vooral een cultureel en educatief doel, maar sociale vorming en ontspanning zijn ook van belang. 

Om alle internationale activiteiten (daaronder vallen de  (taal)reizen, de uitwisselingen en de deelnames aan conferenties of wedstrijden) voor iedereen, gasten, gastgezinnen, leerlingen én begeleiders, tot een succes te maken en om ervoor te zorgen, dat er een positief educatief klimaat ontstaat, vindt u hierbij de algemene afspraken en gedragsregels. De meeste regels spreken voor zich. Ze zijn bedoeld om de activiteiten goed te laten verlopen, de educatieve waarde te vergroten, overlast voor anderen te voorkomen en continuïteit te waarborgen. 

Schooljaar 2018-2019 gaan de leerlingen uit 4 vwo en 4 havo op reis in de week voor de herfstvakantie. 

Andalusië

Ook dit jaar biedt Odulphus weer de reis naar Andalusië aan. Als school vinden we het belangrijk om onze leerlingen kennis te laten maken met verschillende culturen, religies, kunststromen, geologische vormen en klimaten. En dit allemaal in een omgeving van sfeervolle steden, spektaculaire gebergteketens en UNESCO Werelderfgoed.

Andalusië, één van de mooiste streken van Europa. Gelegen in Zuid-Spanje blijft dit pareltje niet onopgemerkt door de Islamitische wereld, die in de 8e eeuw na Chr. snel verspreidt via de noordkust van Afrika. De Moren (moslims) treffen een landschap aan waar Romeinen en Visigoten al eerder hun cultuur hebben verspreid. Dit zorgt ervoor dat Andalusië begin 9e eeuw een kruispunt wordt van culturen, wetenschap, kunst en architectuur. Daarnaast ontstaat in deze westelijk-Islamitische enclave een ware multiculturele samenleving zoals maar zelden in de geschiedenis is vertoond. Vanaf 1492 zou Andalusië in handen zijn van de Christenen en begon Andalusië aan een periode met veel vorsten en vorstinnen die met hun weelderige paleizen en tuinen nog steeds een stempel op de steden drukken.

Reden genoeg om deze streek te bezoeken. We vliegen van Eindhoven naar Malaga. (zorg zelf even voor vervoer naar de luchthaven) Vanuit daar trekken we meteen naar Granada om het droompaleis, het Alhambra, te bezoeken. Daarnaast zullen we via een spannende wandeling door de kloven van de Sierra Nevada een beeld krijgen van de geologie en gebergtevorming van de streek. Via de Mezquitta in Córdoba reizen we verder naar Sevilla waar we gedurende drie dagen ons verdiepen in de geschiedenis van deze prachtige stad, op zoek gaan naar koloniale sporen, kennis maken met antieke en moderne kunst en ons laten verrassen door de Flamenco-muziek, afkomstig uit deze streek. Dit alles onder het genot van het Mediterrane klimaat dat Andalusië mede zo aantrekkelijk maakt. Uiteindelijk zullen we vanuit Sevilla terugvliegen naar Eindhoven, waar je weer opgehaald kunt worden. 

  • Vlucht (we vertrekken  op zaterdag 6 oktober)
  • Hostelovernachtingen in Granada en Sevilla
  • Drie maaltijden per dag
  • Transfers en tourbus
  • Entreekosten musea en paleizen
  • Kosten openbaar vervoer
  • Professionele gidsen

 

To the Max in de Belgische Ardennen!

Iets wat goed is, moet blijven! Vandaar dat deze reis dit jaar alweer alweer voor de vierde keer op het programma staat! Ook dit jaar kun je weer op reis naar de Ardennen: een 5 daagse, uitdagende, leerzame en vooral ook sportieve reis! Houd je van een (sportieve) uitdaging, de natuur, gezelligheid, groepsgevoel en een beetje cultuur, dan is de Ardennenreis iets voor jou.

Omdat deze reis in een ander jasje zit dan de andere reizen is deze juist zo aantrekkelijk als je wat minder geïnteresseerd bent in cultuursnuiven maar wél houdt van natuur en sportieve uitdagingen!

Op de heenweg maken we een tussenstop in Luik. Tijdens een anderhalf-uur durende rondleiding maak je kennis met een belangrijk stukje historie van deze stad. Je ziet Place Saint Lambert; het 'gat' in het hart van de stad, waar vroeger de Sint Lambertuskathedraal stond en hedendaags het Archeoforum is gevestigd. Ook beklimmen we de Montagne de Bueren, het eeuwenoude citadel en zie je Monument du Perron en de Sint-Pauluskathedraal. Je eindigt de middag met 3 uurtjes vrije tijd in Luik daarna rijdt de bus door naar ons groepshuis in de Ardennen.

De volgende 3 dagen zullen volledig in het teken staan van uitdagende en sportieve activiteiten als mountainbiken, highrope-parcours, klimmen, abseilen, kanoën, speleologie en via ferrata. Alle activiteiten worden onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs aangeboden. Het avondeten wordt door de leerlingen zelf bereid onder leiding van 2 ervaren koks. Ook in de avonden kom je niets te kort; de docenten verzorgen elke avond gezellig en interactief programma.

Tijdens de laatste dag van onze reis brengen we op de terugweg een bezoek aan de Pietersberg in Maastricht. We gaan underground en krijgen een rondleiding door het eeuwen oude fort dat zijn oorsprong vindt in de winning van krijtgesteente maar later door alle uitgesleten gangen, in gebruik werd genomen als verdedigingsfort van de stad Maastricht. Na de rondleiding eindigen we deze middag met 2 uurtjes vrije tijd in Maastricht. De verwachting is  rond 18.00u weer terug te zijn in Tilburg.

We overnachten met zijn allen groepshuis Dennenheuvel in Barvaux. Dit huis heeft verschillende slaapzalen varierend van 4 tot 10 personen, allen uitgerust met een eigen badkamer en toilet. Ook hebben we een grote zaal, met tv en beamer ter beschikking, een sportveld en een kampvuurplek!

Deelnemers: maximaal 45 leerlingen

Vertrek maandagochtend 8 oktober 10.30 uur 
Terugkomst vrijdag 12 oktober rond 18.00 uur

 

 

Bombannes

Nieuw in ons aanbod: een 7 daagse watersportreis naar Bombannes, Frankrijk!

We vertrekken op zondagavond 7 oktober in de avond met een luxe Tourist Class touringcar vanuit Tilburg.De bus is voorzien van bar, toilet en video of DVD.  Onderweg worden er uiteraard een aantal stops gemaakt om de benen te strekken. We arriveren in de loop van de ochtend bij onze accommodatie.

Accommodatie
We verblijven in Village Nautique UCPA. Dit park is gelegen aan de rand van een meer in een dennenbos, op slechts 200 meter van het strand. Er is een groot terras en een gezellige bar met uitzicht op het meer. In het centrum heerst een gezellige surfsfeer.
We verblijven in bungalows op meerpersoonskamers, geschikt voor 4 personen. De kamers beschikken over een eigen douche en toilet. Bedlinnen is inbegrepen, handdoeken moet je zelf meenemen. Er is overigens ook gratis WIFI op het terrein.

Verzorging
De verzorging is op basis van volpension. Het diner is op basis van een buffetmaaltijd. In Bordeaux zorg je zelf voor je avondeten overigens. Alle andere dagen is het diner inbegrepen.

Watersporten
Er zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag steeds 2 x 2 uur watersporten gepland.  Welke activiteiten? We kunnen kiezen uit surfen, zeilen, stand-up paddling, klimmen, catamaran varen. Uiteraard is coaching van deskundige docenten inbegrepen.

Cultuur/excursie
Op woensdag gaan we de hele dag naar Bordeaux. De historische hoofdstad van de regio Gascogne. Sinds 2007 staat een deel van de stad zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Uiteraard heb je ook nog vrije tijd in Bordeaux. Overigens gaan we ook de hoogste duin van Europa bezoeken tijdens deze reis. 

In de avonden wordt er elke avond een gezellig  programma georganiseerd door de begeleiding van deze reis.

Op vrijdagavond rijden we na het diner moe maar voldaan terug naar huis. We verwachten zaterdagochtend weer in Tilburg te zijn.

 

Vertrek vanuit Tilburg: zondagavond 7 oktober
Terug in Tilburg: zaterdagochtend 13 oktober

Griekenland

Ook dit jaar kunnen jullie kiezen voor een mooie rondreis door Griekenland! Van alle mooie plaatsen en indrukwekkende bezienswaardigheden die Griekenland te bieden heeft, hebben wij een selectie gemaakt. 

In ongeveer een week trekken we over de Peloponnesos, een van de groenste delen van Griekenland. We starten onze tocht in Athene, vanwaar we naar Nafplio rijden. Dit is een klein stadje aan de kust, met een prachtig uitzicht over zee en een blik op de bergen.

Tijdens ons verblijf in Nafplio bezoeken we een aantal steden. De eerste stad die we aandoen is Mycene, waar koning Agamemnon de heerser was. Hij was een van de leiders in de Trojaanse oorlog. Zijn paleis, de stadsmuren en een flink aantal graven zijn bijzonder goed bewaard gebleven en vormen een van de beste archeologische bezienswaardigheden!

Daarna rijden we naar Epidauros. Ook hier bezoeken we een knap staaltje werk: het best bewaarde theater uit de Oudheid. De akoestiek is hier zo goed, dat je vanaf de tribune een munt kan horen vallen op het ‘podium’.
Ook kun je ervaren hoe het is om een sprintje te trekken op een oude Olympische renbaan en bezoeken we een van de belangrijkste steden uit de Oudheid: Korinthe. Last but zeker niet least voordat we naar Athene gaan staat Delphi op het programma. Rondom Delphi zijn verschillende goede skigebieden, dus uitzicht op mooie, hoge bergen is gegarandeerd. Bij Delphi ligt het religieuze centrum dat elke Griek vroeger wilde bezoeken: het orakel van Apollo.
Terug in Athene beklim je natuurlijk de Acropolis, waar je een prachtig uitzicht hebt over Athene. En vanaf deze berg kun je een blik werpen op de Pnyx, de heuvel van de democratie. We lopen langs de Stoa, langs marktpleinen en oude tempels en er staan bezoeken aan verschillende musea gepland.

Ter afwisseling van al het reizen en lopen is er tussendoor een dagje strand! Op een eiland, zoals ook Odysseus ooit terugkwam op zijn eiland.

Deze reis is voor alle leerlingen max. 45). Als je geen gymnasium doet/hebt gedaan, volg je vantevoren nog twee lesjes om te zorgen dat je weet wat je gaat bezoeken. 
Ook houden jullie in Griekenland per tweetal presentaties over de plaatsen en bezienswaardigheden die we bezoeken. 

Naast de tijd die het reisprogramma in beslag neemt, krijg je voldoende vrije tijd. Zo kun je op eigen voet met medeleerlingen de plaatselijke cultuur opsnuiven en bijkomen van alle indrukken, die je voor altijd bij zullen blijven!

 

 

Rome

Rome, de interessàntste stad op aarde. Het is misschien niet de mooiste (Venetië?) belangrijkste (New York?), de zwartste (Berlijn?) of de aangenaamste (Amsterdam!), maar als je Rome niet mooi en interessant vindt, is er iets mis met je. Héél grondig mis zelfs.

Wat gaan we doen? We vliegen zaterdagochtend 6 oktober naar Rome.  

We laten je zo veel mogelijk genieten van de overvloed aan kunst en cultuur en, uiteraard, van het kleurrijke dagelijkse leven in de stad. We bezoeken dus de plaatsen waar de stad gesticht en groot geworden is. Denk daarbij aan het Forum, waar de resten van die indrukwekkende tempels en paleizen ons terugvoeren naar meer dan 2500 jaar geleden, naar het centrum van onze beschaving. We bezoeken onder andere het Colosseum, de enorme arena waar de Romeinse keizers hun spectaculaire voorstellingen lieten opvoeren; de Sint Pieter, de grootste en indrukwekkendste van de christelijke kerken; de Vaticaanse musea met als hoogtepunt de Sixtijnse kapel, het meesterwerk van Michelangelo; de San Clemente, een kerk gebouwd bovenop twee andere kerken; Galleria Borghese, met prachtige beeldhouwwerken van Bernini.
Halverwege de week verlaten we een dag de stad en bezoeken Ostia Antica met de nodige vrije tijd aan het strand van Ostia. 
Net als vorig jaar zullen we weer Nederlanders die in Rome wonen, vragen om ons een deel van hun Rome te laten zien. Vorig jaar waren dit een onderzoekster die geschiedkundig onderzoek deed naar het einde van het Romeinse Keizerrijk, een priester in opleiding en de rector van de Kerk der Friezen. Daarnaast hebben we Syrische vluchtingen ontmoet, die ons uit de eerste hand een deel van hun verhaal vertelden. 

Rome is ook de stad van de fonteinen en de gezellige pleinen waar het bij mooi weer heerlijk toeven is. Daar en in de volle stadsbussen, in de straten en in de restaurants beleven we het Rome van alledag, in geuren en kleuren.

Deze reis is geschikt voor alle leerlingen met interesse in Romeinse beeldende kunst, architectuur, steden en natuurlijk onze Romeinse geschiedenis. Voorkennis is niet nodig. Rome is de plek waar verhalen over keizers, pausen en 'illuminati' tot leven komen.

Wat hopen we de leerlingen mee te geven? Hoe vreemd het ook klinkt: heimwee en weemoed naar Rome en een verlangen om zo snél mogelijk terug te gaan.

 

De Rome-reis is een 7-daagse reis

•    Vertrek op zaterdagochtend 6 oktober.
•    Terugkomst in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober.

Inbegrepen bij de reis: bus, vlucht, openbaar vervoer Rome, overnachtingen, toeristenbelasting en entreegelden. Ook de maaltijden zitten in het bedrag, exclusief de 'luchthavenmaaltijden' op de heen- en terugreis. 

Iran

Sinds 2018 hebben we een uitwisseling met een meisjesschool in Teheran, Iran. Circa 10-15 meisjes van klas 4 kunnen hieraan deelnemen. Iran… niet bepaalt een land dat gelijk te binnen schiet als je denkt aan uitwisselingen of zelfs reizen in het algemeen. Een land waar wij, als westerse wereld, tegenaan kijken met wantrouwen. De religieuze wetten (zoals verplichte hoofddoekjes), de nucleaire ambities en twijfelachtige mensenrechten (denk maar aan het verbod op homoseksualiteit) zorgen voor negatieve koppen in onze kranten. Maar is daarmee het verhaal van Iran echt verteld? Iran is immers één van de oudste beschavingen met een cultuur die teruggaat tot voor Christus. Het land telt maar liefst 21 UNESCO sites en iedere stad lijkt bijna een 'Fata Morgana' op zichzelf. Maar Iran is ook een buitenbeentje in het Midden-Oosten. Ze zijn niet Arabisch maar Perzisch en men spreekt er geen Arabisch maar Farsi. 

Vanwege de vele culturele schatten en het denkbeeld dat begrip en acceptatie begint met het echt leren kennen van elkaar hebben de 'Mansoumeh Kherad High School for gifted girls' en het Odulphus besloten om uit te wisselen en tot nu toe niet zonder succes. Onze leerlingen hebben daar ervaren hoe enorm gastvrij de Iraniërs zijn. Ze doen namelijk alles om behulpzaam te zijn. Van de gastgezinnen tot de mensen op straat. Ze kennen amper toerisme en zijn na jaren van isolatie toe aan internationaal contact. Ze willen weten wie wij zijn en hoe we leven. Het bleek voor onze meiden een echte eyeopener te zijn. We troffen een land gevangen in een politiek systeem waar ze vanaf willen maar niet vanaf kunnen.

We gaan eerst een aantal dagen de school en Teheran bezoeken. We volgen enkele lessen, maar er zijn ook verschillende leuke workshops speciaal voor ons. Op andere momenten bezoeken we het oude paleis van de Sjah en in een mega beveiligde ondergrondse kluis de kroonjuwelen. Deze zijn zonder twijfel de duurste ter wereld en maken zelfs Queen Elizabeth jaloers. (Denk onder andere aan een troon met meer dan 26.000 edelstenen...) We bezoeken natuurlijk de traditionele bazaar, maar er is waarschijnlijk ook wel tijd voor een moderne shoppingmall. De Mihad toren die 435 meter boven de stad uitsteekt is een andere bestemming van formaat en het tapijtmuseum mag zeker niet ontbreken, want waar haalde Aladin zijn Perzische tapijten vandaan? juist!

In het weekend ga je met je gastfamilie op stap, wat door zowel onze leerlingen als onze Iraanse vrienden als een prachtige ervaring gezien wordt. Waarschijnlijk ga je naar familie of vrienden of voor je het weet rijden ze met je de omringende bergen in om te wandelen in... de sneeuw. Er is met onze leerlingen aan boogschieten gedaan, gerodeld, en noem zo maar op. Waar je ook komt, ze zullen je met alle egards ontvangen en de eettafel zal nimmer leeg raken.

Na een emotioneel afscheid in Tehran vliegen we óf naar Shiraz óf naar Jazd. Beide zijn eeuwenoude steden met culturele juweeltjes. Bij Shiraz zijn wat meer echte Perzische tuinen te vinden, terwijl Jazd aan de rand van de woestijn ligt en de echte woestijnsfeer ademt. In beide steden bezoeken we de lokale highlights en verdwalen we in de eeuwenoude straatjes met koopwinkeltjes in de bazaar. Vervolgens reizen we door het niemandsland naar Isfahan. Onderweg proberen we een stop te maken bij Persepolis, de overblijfselen van de grootse stad uit de antieke oudheid.

In Isfahan bezoeken we het reusachtige plein met de prachtige moskeeën en de paleizen van de sjah. We flaneren over en langs de beroemde brug waar 's avonds iedereen samenkomt om te 'chillen'. En natuurlijk kunnen we ook hier de Bazaar (met 2,4 km zogezegd de langste ter wereld) niet overslaan.

Tenslotte nog een laatste nacht in Kashan. Bekend om zijn oude koopmanshuizen (we overnachten er zelfs in eentje) en de Perzische Fin-tuin (Unesco). Hier brengen we de laatste uurtjes door, kopen nog een paar souvenirs, waarna we weer richting het vliegveld zullen gaan.

Iran is een prachtig land met een voor ons gevoel 'verkeerd' politiek systeem. Maar daarvan merk je niets als je er bent afgezien van je hoofdoekje natuurlijk, want die is verplicht. En die zal ook bij jou ieder uur 6x afzakken want de Iraanse vrouwen maken er (als een soort protest) een sport van om toch zoveel mogelijk haar te laten zien. Natuurlijk houden we de situatie daar nauwlettend in de gaten en kunnen we alleen gaan als de situatie veilig blijft.

Deze uitwisseling/reis staat gepland in de twee weken voorafgaand aan de meivakantie. Omdat we een uitwisseling hebben met een meisjesschool kunnen ook alleen meisjes uit klas 4 (havo én vwo) inschrijven voor deze uitwisseling.