Internationalisering algemeen Internationalisering

Internationalisering op het Odulphuslyceum

Sinds 2013 is internationalisering één van de pijlers in het onderwijsprogramma van het Odulphuslyceum in Tilburg. Wat begon om aan de behoefte aan meer internationale ervaring en de voorbereiding op global citizenship te voldoen, heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig internationaliseringsprogramma voor klas 3 t/m 6 waarin ook een ander doel van de school in toenemende mate wordt vervuld: extra uitdaging en motivatie bieden aan leerlingen die daar behoefte aan hebben.

Wilt u meer weten over wat we aanbieden en waarom we dat doen? Bekijk dan deze presentatie voor alle informatie!

Uitwisselingen

De internationalisering begon met verschillende uitwisselingen binnen Europa en via deelname aan 2 Comeniusprojecten, waarin circa 7 landen gedurende 2 jaar gezamenlijk aan een thema werkten. Daarbij bleek dat internationalisering ook extra uitdaging kon bieden. De leerlingen werkten wekelijks een uur samen aan de thema-opdrachten, deelden de uitkomsten en presenteerden deze aan elkaar tijdens drie gezamenlijke bijeenkomsten door heel Europa.

Onderzoekscomponent

Dit inzicht heeft het internationaliseringsbeleid veranderd: alle uitwisselingen hebben nu een onderzoekscomponent. Hierbij werkt de Odulphusleerling met zijn buitenlandse partner aan een zelfgekozen thema en dit, veelal vergelijkend onderzoek, wordt tijdens het returnbezoek aan de groep gepresenteerd. Ook zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om de educatieve component – en daarmee de uitdaging – binnen de internationaliseringsactiviteiten te verhogen.

Wetenschappelijke conferenties

Hierna volgden deelnames aan allerlei wetenschappelijke conferenties in Nederland (INESPO) en daarbuiten (Water is Life en meerdere science fairs). De impact van deze conferenties, waaraan honderden zeer gemotiveerde leerlingen van topscholen deelnemen, op onze leerlingen is enorm. Deze positieve geluiden zoemen door de school en er is een constante stroom gegadigden. De leerlingen doen aan de conferenties mee met hun profielwerkstuk en de internationale mogelijkheden zetten hen ertoe aan eerder met hun profielwerkstuk te beginnen en de lat voor zichzelf hoger te leggen.
Om meer leerlingen de unieke ervaring van de science fairs te kunnen bieden, zijn we als eerste school op het vasteland van de EU lid geworden van het gerenommeerde ISSN (International Science Schools Network). Dit lidmaatschap biedt talloze nieuwe mogelijkheden vanwege de internationale contacten binnen het netwerk: denk hierbij aan internationale projecten en docentenuitwisselingen.

Doel

Ons doel is om het aanbod zo groot te maken dat iedere leerling in de schoolloopbaan de kans heeft om minimaal één keer aan een internationale activiteit deel te nemen. Sommige leerlingen grijpen deze kans zelfs vaker dan één keer. Natuurlijk zit hieraan ook een financiële kant. De kosten bij de uitwisselingen worden door het principe van verblijf en verzorging bij gastfamilies in de hand gehouden en de meeste science fairs worden grotendeels door bedrijven gesponsord. Desondanks zijn er uiteraard kosten voor het vervoer en het programma in Nederland en vraagt deelname dus een flinke financiële investering, zeker voor ouders met meerdere kinderen op onze school. Waar dit voor problemen zorgt, wordt in samenspraak met de school naar een passende oplossing gezocht.

2020-2021

In afwachting van de situatie rondom het covid-19 virus zijn alle internationale activiteiten tot en met december 2020 opgeschort.

Dat wil zeggen, alle activiteiten waarvoor we op reis moeten. Deelname aan de Japan Super Science Fair in november gaat wel door, omdat deze dit jaar online wordt gehouden.

Als de situatie het toelaat komt alles in januari weer op gang. 

Voor klas 3 h/v hebben we dan dit schooljaar hopelijk toch weer 6 uitwisselingen met scholen binnen Europa. Zowel het uitbezoek als de week waarin we ze hier zullen ontvangen zal dan in maart/april zijn. In klas 4 h/v hebben we binnen de traditionele groepsreizen (waarbij meer nadruk op het educatieve karakter komt te liggen) plaats voor iedereen. Hopelijk gaat het dan ook weer mogelijk zijn uit te wisselen met Indonesië. De uitwisseling met Iran staat, vanwege de politieke spanningen, voorlopig helaas op een laag pitje. In 5 vwo zijn er voor het voorjaar drie uitwisselingen met China gepland. India zal vanwege het Coronavirus dit jar niet doorgaan. In 5 havo en 6 vwo zijn er tenslotte verschillende science fairs waaraan we mee kunnen doen.

Voor de leerlingen die zich juist ná Odulphus internationaal willen oriënteren is er op 19 novemer 2020 een buitenlandmarkt op school. Hier vind je informatie over allerlei opties van studie tot vrijwilligerswerk.

Agenda

november 2020

Deelname Japan Super Science Fair, Kyoto (ONLINE!) - Klas 5-6

19 nov. Informatieavond buitenlandstudie

februari 2021

Deelname KVIS Science Fair - Thailand (Wellicht ONLINE) - Klas 6

maart/ april  2021 

Uitwisseling Camborne (ENG), Praag (TSJ), Aguilar (SPA), Koper (SLO), Avigliana (ITA), Francavilla (ITA) - klas 3

Internationale week - 6 partnerscholen op bezoek - klas 3  

Uitwisseling Yogyakarta, Indonesië - klas 4

Cultuurreizen klas 4

Uitwisseling Chengdu, Wuxi en Changzhou, China - V5

juni  2021

Deelname Science Fair - ISSF Peking - Klas H5/V6 

 

* uiterraard afhankelijk v.d. ontwikkelingen rondom Covid-19 *